Retail

Riverview Plaza

« slideshow

Wuhan, China
4.4 million square feet / 407,000 square meters
2016

Wuhan is a city of 10 million people in the province of Hubei in central China. Located at the confluence of the Yangtze and Han Rivers, as well as several important highways and railways, it is one of China’s major transportation and commercial hubs. In addition to the rivers, the city is home to several lakes, including East Lake, the largest urban lake in China.

The design of Riverview Plaza aims to celebrate Wuhan’s freshwater and commercial heritage, as well as its emergence as a political, economic, and cultural center. The development consists of the three towers and a podium building that is expected to become one of the city’s most popular attractions. At 450 meters (1,500 feet), the signature tower will be the tallest in the city, as well as one of the tallest in the world. The towers contain a mix of office, residential, and retail functions.

The architecture of the three towers is inspired by the sampans that once crowded the Yangtze River. The three towers are arranged in a line parallel to the Yangtze and their curving facades have a sail-like appearance. To complete the composition, the tallest tower includes a soaring mast that reaches a height of more than 400 meters (1,300 feet).

The design of the towers’ walls is a contemporary interpretation of traditional Chinese architecture. Patterns on the glass are inspired by decorative window screens that are found throughout the region. While the references are traditional, the performance is modern: the curtain walls will be made from energy-efficient double glazing units that conform to the requirements of the LEEDcertification system.

At the base of the development is a four-level retail podium. A colorful composition of glass and metal boxes, the retail center will house a convention center, movie theaters, restaurants, a shopping mall, and an outdoor rooftop garden with views of the Yangtze and the surrounding city. A four-block-long skylight will bring natural light into the shopping areas. At the south end, at the base of the signature tower, public plaza with a giant video screen is intended to become a gathering place on special occasions.

 
 
 

Share