Transportation

Salesforce Transit Center

« slideshow

San Francisco, California, USA
1.5 million square feet / 140,000 square meters
2018

Salesforce Transit Center is a state-of-the-art multimodal transit station in downtown San Francisco, linking 11 transit systems and connecting the city to the region, the state, and the nation. The innovative, highly sustainable design includes a 2.2-hectare (5.4-acre) rooftop park that anchors the growth of a new mixed-use neighborhood. In the spirit of New York’s Grand Central Terminal and London’s Victoria Station, the Transit Center’s soaring light-filled spaces give San Francisco a grand entrance that befits its status as one of the world’s great cities.

The new Transit Center stretches for five blocks along Mission Street, one block south of the city’s Financial District. A gently undulating wall, floating above the street on angled steel columns, is visible from afar, creating a graceful, luminous, and welcoming image. At street level, shops and cafes draw visitors and energize the surrounding neighborhood, while high above, the trees and flowers of the rooftop park invite people to visit for longer periods, transforming the Transit Center from a commuter hub to an urban destination.

Within the Transit Center, the space is open and light-filled. Tall, structurally expressive skylights — “Light Columns” — bring sunshine deep into the building, creating a vibrant, inviting atmosphere. The largest Light Column forms the central element of the 36-meter tall (118-feet tall) Grand Hall, the Transit Center’s primary public space. Reaching from the park, down through the bus deck and Grand Hall, and all the way to the train platforms two stories below grade, this dramatic structure provides light and long views to all areas of the Transit Center.

The heart of the Transit Center’s design is the rooftop park. Dense with nature and activities, it has over a dozen entry points, potentially including bridges to surrounding buildings. Active and passive uses are woven into the landscape, including a 1,000-person amphitheater, cafes, and a children’s playground, as well as quiet areas for reading, picnicking or simply taking a break. The park presents a wide variety of Bay Area ecologies, from oak trees to a wetland marsh.

The park is symbolic of Salesforce Transit Center’s considerable commitment to environmental quality and sustainability. The building’s annual energy consumption is projected to be up to 25percent lower than the 2008 Title 24 Energy Efficiency Standards, and the project is on track to receive a Gold certification under the LEED 2009 rating system.

The Transbay Joint Powers Authority, the public agency charged with implementing the Salesforce project, has commissioned four major artworks that are integrated with the Transit Center’s design. Currently under development, each piece emerges from a close collaboration between the artists and Pelli Clarke Pelli Architects, blurring the line between art and architecture and making both more accessible to the general public.